La frase o el vers

"Si enderroquéssim l'escola, quin bell centre d'interès"
Carles Salvador

diumenge, 23 de desembre del 2012

D'obrera a senyora a l'Alcoi de la Revolució del Petroli


SIMÓ, Isabel-Clara: Júlia. Edicions Bromera. Esguard. Alzira, 2004.

Aquest llibre ens parla de Júlia, una jove obrera, que passa de treballar durament a la fàbrica tèxtil dels Romeu a Alcoi a convertir-se en la propietària. Júlia és una obrera jove i bonica que li agrada anar molt ben vestida, la qual cosa és molt estranya ja que sembla quasi impossible que una persona que només té la preocupació de guanyar el seu míser salari i poder menjar, es preocupe tant per la vestimenta. També, moltes vegades li fa fàstic el contacte amb homes, probablement per la mancança de la figura paterna. Júlia està prou obsessionada amb la mort del seu pare i junt amb el seu promés, Rafelet, busca la causa de la seua mort, però després una vegada casada ja ho deixa de costat aparentment.
En un principi, Josep Romeu té molt de poder perquè obliga Júlia a casar-se amb ella, encara que ella tampoc posa massa impediments, però després es veu com la mare de Júlia s’imposa davant d’ell i aconsegueix que li done la seua pensió. Es podria dir que inicialment la qui porta tots els assumptes de la casa és Dolors, la sogra de Josep, però una vegada obliguen Júlia a operar-se per no tindre fills i donar l’herència als seus néts sembla que es deixa un poc imposar per Júlia, probablement perquè ja es trobava massa vella per dur-ho tot endavant. D’altra banda, també sembla estrany que Júlia accepte quedar-se estèril mentre que en aquella època la funció de la dona era tindre fills i cuidar-los, per molt diferent que fora i això ens demostra que només li interessa medrar. Probablement no es que tenia pensat ascendir socialment però com tampoc estava massa interessada en Rafelet doncs agafa aquesta oportunitat.
En el personatge de Josep, l’autora ens mostra una persona incapaç d’afrontar els problemes familiars i completament frustrat al considerar que no es mereix la dona que té. També caldria dir que no sé si és bastant justificable que Júlia maltracte Dolors, ja que ella només va dir a qui havia vist en la mort del Pelletes.
Aquest llibre també conté un apèndix fet per Àngel Beneito i Francesc Xavier Blay, on ens explica i ens ajuda a comprendre detalladament els fets i el context en que es produeix la revolució del Petroli.

Una obrera es converteix en senyora al casar-se amb el propietari d’una fàbrica tèxtil d’Alcoi. A més, comença amb la intriga de per què e l pare de Júlia fou dels pocs que va estar empresonat i després mort entre tots els que van actuar en la revolució del Petroli.
El contingut del llibre no ha esta difícil d’entendre però mai s’ha vist quin era l’objectiu final del relat, sinó que es podria dir que és una novel·la que simplement narra una història de la revolució del Petroli i ambienta molt bé la societat valenciana de l’època.

És clar que Júlia és el personatge més descomunal o diferent de la novel·la,  primerament per adaptar-se quasi amb normalitat a la vida de classe alta, després pel seu rebuig a les relacions amoroses amb homes excepte amb el qui es besà a Barcelona, però com ella diu, actua com si fóra un home perquè fins i tot ella acaba portant la fàbrica des de casa perquè els fills no en saben.

Realment és un llibre que aconsegueix endinsar-te en l’Alcoi de final de segle XIX amb l’argument que explica tots els fets que ocorregueren realment, com les organitzacions anarquistes, els federalistes,... L’argument, moltes vegades es poc informatiu ja que no es sap per què J úlia fa i accepta les coses.

Isabel Clara Simó i Monllor és una escriptora, periodista i política alcoiana. Joan Fuster va ser qui impulsà a l'autora a escriure este llibre, en llançar un desafiament als escriptors alcoians per a que tractaren la revolució del Petroli.

El narrador utilitza un llenguatge culte i els personatges utilitzen el llenguatge típic d’Alcoi, sobretot destaca l’ús dels diminutius.




Luis Dalmau Mestre
Assignatura: Valencià
1BAT  A

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.