La frase o el vers

"Si enderroquéssim l'escola, quin bell centre d'interès"
Carles Salvador

dimarts, 5 de març de 2013

Comentari 'Sospirs de Babel', per Miguel Angel


LLOPIS, Tomàs: Sospirs de Babel. La Sínia del Tall, Mallorca, 2006. El llibre  Sospirs de Babel és un llibre de poesia, que consta de 66 poemes de diferent llargària que es poden dividir en set parts principalment. Cadascuna d’aquestes parts tal vegada representen una porció de la naturalesa com el Temps, el Sospir o rugir d’una Ciutat (Babel, en aquest cas), l’Aigua, etc.

 Aquesta era la primera vegada que em llançava a llegir un llibre de poesia i ha segut una experiència grata que recomane a tothom donat què és una manera diferent de llegir però igual o més atrapadora fins i tot. D’aquesta manera es pot fer curt el llibre, ja que la poesia t’envolta d’una manera molt més pròxima.

 Només començar, el poeta, ens deixa amb aquestos versos:

            Passava i, distret,
            sense que me n’adonés,
            em tocà la galta.
            Punyetera. Per què
            no venies abans?

 Aquesta petita estrofa forma part de l’anvers, i pense que està en el lloc idoni per tal de començar ja què fa referència a la inspiració, que sense un bon grapat i bona cosa de ganes moltes coses no es podrien fer.
 Junt a aquest petit poema hi ha hagut dos més que m’han cridat l’atenció: Eau d’Evian.

            Com un missatger alat,
            com la paraula revelada,
            com l’essència de perfums remots,
            com el record que deixen els viatgers,        
            com el so del silenci quiet,
            com la fortuna que s’escapa de les mans,

            l’aigua.

            Ara,

            la natura reduïda,
            el geni tancat,
            i segellat
            en una ampolla.

 El poema tracta o es bassa en una marca comercial d’aigua francesa, anomenada Evian, i reflecteix les característiques tal i com són: un missatger alat, essència de perfums remots, etc.
 M’ha cridat l’atenció perquè mai esperava que un poema fera referència a una aigua en concret, sinó sempre com a aigua en concepte general.
 L’altre poema que m’ha interessat ha segut el de Josafat,El Campaner. Aquest és un poema que parla de la història de Josafat i he pensat d’anomenar-lo perquè ha segut una coincidència que nosaltres estiguérem llegint-lo a classe i justament apareguen en el llibre unes estrofes que fan referència al campaner i, a més a més, sé de segur que si no haguera llegit la seua història ara per ara encara no entendria aquest poema.

Miguel Angel Bisbal
1r Batx - B

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.