La frase o el vers

"Si enderroquéssim l'escola, quin bell centre d'interès"
Carles Salvador

dimecres, 16 de gener del 2013

Ribera


LOZANO, Josep: Ribera. Edicions Bromera. L'eclèctica. Alzira. 1991
Comentari:
En aquest llibre, encara que és un llibre de misteri en què un detectiu privat, Ismael, contractat per Teresa Llorenç (un misteriós personatge que al final de l'obra apareix qui es), investiga la mort de Miquel Bisquert, un jove d'Aljanet que se li aparegué a un pescador en una sèquia mentre pescava anguiles, el que ens vol contar l'autor és la vida de Miquel des de diferents punts de vista i se centra cada vegada en una etapa de la seua vida. 

L'autor utilitza el detectiu perquè les persones més pròximes a Miquel conten el que han viscut junt a ell i el que més els ha impressionat de la seua vida, per a formar així un relat sobre la vida del mort, encara que d’aquests interrogatoris no trau res de profit  per a resoldre el cas.

Quan vaig triar el llibre no m'esperava aquest argument, m'esperava una novel·la amb un poc més d'acció. El que tampoc no m'esperava és la manera com finalment mor Miquel, és una mort un poc massa normal per al que és el llibre.
Cal destacar que Ismael finalment no resol completament el cas, sinó que la Malli, una amiga de València de Miquel, li conta com morí el seu amic i per què aparegué dins de la sèquia.

El llibre és interessant i entretingut, però per a mi ha costat una mica de seguir el fil de l’argument, perquè utilitza un vocabulari típic dels parlars de la zona de la Ribera, que no estic acostumat a llegir. Un exemple el trobem en les descripcions, tant com dels paisatges com els dels personatges, en què utilitza un fum d'adjectius que no coneixia  a més a més, en la primera part de la novel·la, sobretot, utilitza molts refranys i dites populars. 

També cal destacar que com que cada personatge té una edat diferent, també utilitza un llenguatge diferent.

Realment el argument de l'obra m’ha decebut un poc, però la seua lectura ha esta molt divertida.


Joan Sastre Bolta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.