La frase o el vers

"Si enderroquéssim l'escola, quin bell centre d'interès"
Carles Salvador

diumenge, 16 de juny del 2013

Comentari 'Bearn o La Sala De Les Nines', per Miguel Angel

  VILLALONGA I PONS, Llorenç: Bearn o La Sala De Les Nines. Edicions 62. Les millors obres de la literatura catalana. Barcelona. Setembre de 1980.


  Vaig triar aquest llibre perquè Tomàs ens el recomanà a classe i m’intrigà el seu final, al qual no he pogut arribar ja que se’m presentava com a un llibre amb una certa dificultat, la qual cosa he pogut confirmar jo mateix.

 Joan Mayol, capellà de Bearn envià una carta a Miquel Gilabert, secretari del senyor Cardenal Primat de les Espanyes el 1890. En aquesta carta Joan conta al seu amic tots els fets que s’han donat. Per començar ja introdueix al lector en un final incert, ja que parla de la mort incerta dels seus senyors donant indicis que no serà ‘una camí de roses per a ell’.

 Com vos deia, no ha sigut cosa fàcil la de llegir aquest llibre ja que s’utilitzà un mallorquí un tant desconegut per a nosaltres, a més de totes les dades que es donen dels senyors en aquesta primera part, sempre requerint un grau de concentració màxim. Que ho siga així no el fa menys interessant, ja què és un llibre que promet i més després de rebre les recomanacions irrebutjables de Tomàs, espere dur el vaixell a bon port i trobar aquella ‘terra promesa’ i poder desvetllar el final tan apoteòsic que es va intuint amb tots els indicis. Per aquesta mateixa raó no el recomanaria a ningú, si més no fins que l’acabe, perquè no em trepitgi el final.

Miguel Angel Bisbal
1r Batx - B

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.