La frase o el vers

"Si enderroquéssim l'escola, quin bell centre d'interès"
Carles Salvador

dilluns, 17 de desembre del 2012

El bes de l'aigua


Elvira Cambrils. El bes de l’aigua. Edicions del Bullent. 2010.

El bes de l’aigua es vertebra en dues línies temporals:

Una en que recrea el temps present. És una espècie de diari on la narradora Maria Sendra Cambrils explica la seua vida, i ho planteja des d’un punt de vista feminista i des de tot allò que suposa la llibertat personal i va tocant molt temes que hi fan referència. Maria és una dona acabada d’operar d’un tumor que tenia, i es troba depressiva. S’interessa per Maria Cambrils Sendra una defensora dels drets de les dones, es sentirà identificada amb ella, i també per altres personatges importants de la Segona República. Així decidirà escriure, aleshores l’escriptura serà una mena de teràpia per a ella i trobarà la il·lusió en aquests personatges. Vol donar veu als que durant molt de temps van estar silenciats.

L’altra es produeix l'any 1933 en la Segona República. Maria Sendra Cambrils conta i explica els diferents moments que van viure en aquella República. L’any 1933 va ser molt important, perquè va ser la primera vegada que van poder votar les dones a Espanya. L’espai on transcorre la historia es Uixola (Pego). Els principals personatges seran Pere Guitart un jove metge molt generós i lluitador, i Maria Cambrils Sendra una dona feminista que lluita per l’alliberament de les dones. Conta les historia de la vida de Pere, Maria i altres personatges com Pepa Pons. L’autora vol mostrar la vida social i política d’aquest moment, a més a més critica les neteges ideològiques que es faran en els següents anys.


He trobat aquest llibre molt interessant. És un llibre que dins es conten moltes xicotetes histories, que s'enllacen entre elles, i això és molt entretingut.

MARTA WOODALL


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.