La frase o el vers

"Si enderroquéssim l'escola, quin bell centre d'interès"
Carles Salvador

dimarts, 18 de desembre del 2012

El bes de l'aigua


CAMBRILS, Elvira: El bes de l'aigua Edicions Bullent. Picanya abril del 2010


Portada
El tema principal del llibre és que l'escriptora Maria Pons està escrivint un llibre sobre la Segona república. A la novel·la, van alternat-se parts de la vida de Maria Pons amb fragments del llibre que esescrivint.

M'ha costat un poc entrar a la lectura per l'abundància de personatges però una vegada que he començat a entendre l'argument no he tingut cap dificultat.

Trobe molt interessat aquest llibre ja que parla de les lluites de personatges com el metge Guitart que donava servei mèdic a la classe treballadora que no tenia prou recursos per poder pagar un metge, era un metge que predicava la llibertat del poble, ensenyava als treballadors formes per no ser enganyats pels seus caps. Un dia anant a atendre una urgència va ser apallissat per un grup d'encaputxats que estaven en contra de la seua postura política possiblement foren els de la DRA (Dreta Regional Agrària) després li produí una malaltia que ocasionà la seua mort.
Maria Cambrils
Un altra protagonista es Maria Cambrils una feminista molt intel·ligent que lluita molt activament pels drets de les dones ensenyant-los que elles tenen els mateixos drets que els hòmens, que no deixen que el marit ni l'església les controle, va animar les dones a votar.
L’alcalde Barrachina va fer tot el que estava al seu abast per a millorar la vida del poble mentrestant que la dreta intentava manipular. Quan van arribar les eleccions fins i tot van arribar a col·locar un petard al  convent dels franciscans perquè culparen als socialistes, ja que els socialistes estaven en contra de la religió i en teoria la dreta la recolzava en eixe acte es veu clarament que feien qualsevol cosa per tal de tenir el poder. Barrachina va morir per defensar la república.
En el present Maria diu que continua una desigualtat entre l'home i la dona, la destrucció del país a traves de l'especulació urbanística...

El llibre mostra com en la Segona República aflora l'esperit d'avançar cap a una llibertat de tenir il·lusió que les coses podien canviar per a millor.

 Informació sobre l'obra: https://sites.google.com/site/elbesdelaigua/

Josep Guardiola Pérez
1 BAT-A

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.